11 Soal Reading Comprehension dalam Tes TOEFL Lengkap Beserta Jawaban dan Pembahasannya
11 Soal Reading Comprehension dalam Tes TOEFL Lengkap Beserta Jawaban dan Pembahasannya

11 Soal Reading Comprehension dalam Tes TOEFL Lengkap Beserta Jawaban dan Pembahasannya

Posted on

11 Soal Reading Comprehension dalam Tes TOEFL Lengkap Beserta Jawaban dan Pembahasannya

11 Soal Reading Comprehension dalam Tes TOEFL Lengkap Beserta Jawaban dan Pembahasannya
11 Soal Reading Comprehension dalam Tes TOEFL Lengkap Beserta Jawaban dan Pembahasannya

 

Halo sahabat IBI, sudah sampai mana perkembangan belajar bahasa Inggrisnya? Kali ini, admin akan melanjutkan postingan tentang contoh soal-soal TOEFL. Jika sebelumnya admin mengulas tentang structur dan written expression, kali ini admin akan mengulas tentang reading comprehension dalam tes TOEFL.

Reading comprehension adalah salah satu aspek yang selalu hadir dalam tes TOEFL. Umumnya dalam setiap tes TOEFL, reading comprehension berjumlah 50 soal. Langsung saja, berikut ulasan mengenai  10 soal reading comprehension dalam tes TOEFL.


In 1900 the United States had only three cities with more than a million residents-New York, Chicago, and Philadelpia. By 1930, it had ten giant metropolises. The newer ones experienced remarkable growth, which reflected basic changes in the economy. The population of Los Angeles (114,000 in 1900) rose spectacularly in the early decades of the twentieth century, increasing a dramatic 1,400 percent from 1900 to 1930.

 A number of circumstances contributed to the meteoric rise of Los Angeles. The agricultural potencial of the area was enormous if water for irrigation could be found, and the city founders had the vision and dating to obtain it by constructing a 225-mile aqueduct, completed in 1913, to tap the water of the Owens River. The city had a superb natural harbor, as well as excellent rail connections.

The climate made it possible to shoot motion pictures year-round; hence Hollywood. Hollywood not only supplied jobs; it disseminated an image of the good life in Southern Californiaon screens all across the nation. The most important single industry powering the growth of Los Angeles, however, was directly linked to the automobile. The demand for petroleum to fuel gasoline engines led to the opening of Southern California oil fields, and made Los Angeles North America’s greatest refining center.

 Los Angeles was a product of the auto age in another sense as well: its distinctive spatial organization depended on widespread private ownership of automobiles. Los Angeles was a decentralized metropolis, sprawling across the desert landscape over an area of 400 square miles. It was a city without a real center.

The downtown business distric did not gro aace with the city as a whole, and the rapid transit system designed to link the center with outlying areas whitered away from disuse. Approximately 800,000 cars were registered in os Angeles County in 1930, one per 2.7 residents. Some visitors from the east coast were dismayed at the endless urban sprawl and dismissed Los Angeles as a mere collection of suburbs in search of a city. But the freedom and mobility of a city built on wheels attracted floods of migrants to the city.


  1. What is the passage mainly about?

(A) The growth of cities in the United States in the early 1900’s

(B) The development of the Southern California oil fields

(C) Factors contributing to the growth of Los Angeles

(D) Industry and city planning in Los Angeles.

 

Pembahasan

Jawaban                              : C (factors contributing to the growth of Los Angeles)

Key word                             : A number of circumstances contributed to the meteoric rise of Los Angeles.

Bacaan tersebut jelas berisi tentang faktor yang mendorong pertumbuhan penduduk di Los Angeles.

 

  1. The author characterizes the growth of new large cities in the United States after 1900 as resulting primarily from

(A) new economic conditions

(B) images of cities

(C) new agricultural techniques

(D) a large migrant population

 

Pembahasan

Jawaban                              : A (new economic conditions)

Key word                             : it had ten gient metropolises; the newer ones experienced remarkable growth, which reflected basic changes in the economy

Pada paragraf pertama diungkapkan bahwa pertumbuhan penduduk yang pesat mencerminkan perubahan mendasar pada bidang ekonomi.

 

  1. The word “meteoric” in line 6 is closest in meaning to

(A) rapid

(B) famous

(C) controversial

(D) methodical

 

Pembahasan

Jawaban                              : A (rapid)

Key word                             : a number of circumstances contributed to the meteoric rise Los Angeles

Kata meteoric memiliki arti ‘sangat  cepat’. Sementara itu, masing-masing pilihan jawaban lainnya berarti pesat (rapid), terkenal (famous), controversial (controversial), dan menurut metode (methodical). Jadi jawaban yang paling sesuai adalah rapid.

 

  1. The word “it” in line 8 refers to

(A) aqueduct

(B) vision

(C) water

(D) agricultural potential

 

Pembahasan

Jawaban                              : C (water)

Key word                             : to obtain it by constructing a 225-mile aqueduct

Kata it mengacu pada water. Lihat baris 7-8.

 

  1. According to the passage, the most important factor in the development of agriculture around Los Angeles was the

(A) influx of “new residents to agricultural areas near the city

(B) construction of an aqueduct

(C) expansion of transportation facilities

(D) development of new connections to the city’s natural harbor

 

Pembahasan

Jawaban                              : B (construction of an aqueduct)

Key word                             : constructing a 225-mile aqueduct, completed in 1913, to tap the water of the Owens River. The city had a superb natural harbor, as well as excellent rail connections.

Dari kata kunci bisa disimpulkan bahwa yang membuat Los Angeles berkembang adalah adanya terowongan air (aqueduct).


  1. According to the passage, the initial success of Hollywood’s motion picture industry was due largely to the

(A) availability of many skilled workers

(B) beauty of the countryside

(C) region’s reputation for luxurious lifestyle

(D) region’s climate and good weather

 

Pembahasan

Jawaban                              : D ( region’s climate and good weather

Key word                             : The climate made it possible to shoot motion pictures year-round; hence Hollywood.

Dari kata kunci jelas bahwa iklim di LA membuat industry film Hollywood sukses. Lihat baris 10-11.

 

  1. It can be inferred from the passage that in 1930 the greatest number of people in the Los Angeles area were employed in

(A) farming

(B) oil refining

(C) automobile manufacturing

(D) the motion picture industry

 

Pembahasan

Jawaban                              : B (oil refining)

Key word                             : the demand for petroleum to fuel gasoline engines led to the opening of the Southern California oil fields, and made Los Angeles North America’s greatest refining center.

Dari kata kunci bisa disimpulkan bahwa dengan dibukanya kilang minyak maka penduduknya pasti kebanyakan bekerja di tempat tersebut.

 

  1. According to the passage, the Southern California oil fields were initially exploited due to

(A) the fuel requirements of Los Angeles’ rail system

(B) an increase in the use of gasoline engines in North America

(C) a desire to put unproductive desert land to good use

(D) innovative planning on the part of the city founders

 

Pembahasan

Jawaban                              : B (an increase in the use of gasoline engines in North America

Key word                             : the demand for petroleum to fuel gasoline engines led to the opening of the Southern California oil fields.

Dari kata kunci disimpulkan bahwa tingginya permintaan terhadap bahan bakar (dari daerah lain) menyebabkan eksploitasi wilayah California selatan.

 

  1. the phrase “apace with” in line 19 is closest in meaning to

(A) anew with

(B) apart from

(C) as fast as

(D) at the middle of

 

Pembahasan

Jawaban                              : C (as fast as)

Key word                             : the downtown business district did not grow apace with the city as a whole.

Frasa apace with memiliki arti ‘pesat’. Sementara itu masing-masing pilihan jawaban lainnya berarti baru (anew with), terpisah dari (apart from), secepat (as fast as), dan di tengah (at the middle of). Jadi jawaban yang paling sesuai adalah as fast as.

 

  1. it can be inferred from the passage that the spatial organization of Los Angeles contributed to the relative decline there of

(A) public transportation

(B) industrial areas

(C) suburban neighborhoods

(D) oil fields

 

Pembahasan

Jawaban                              : A (public transportation)

Key word                             : its distinctive sptial organization depended on widespread private ownership of automobiles

Dari kata kunci jelas bahwa yang berhubungan dengan spatial organization adalah automobiles, dan dari pilihan yang ada, jawaban yang paling sesuai adalah public transportation.


Itu tadi ulasan mengenai soal reading comprehension dalam tes TOEFL. Semoga bisa membantu sahabat IBI yang sedang mempersiapkan diri untuk ujian TOEFL yaa.

 

Referensi Materi Lainnya dari IBI yang wajib kita ketahui :

 


loading...